A Premià, prou especulació

No ensopeguem amb el mateix totxo

Premià de Mar viu una greu emergència habitacional. I la resposta institucional continua sent la mateixa de sempre: construir més. Però construir més pisos no és la solució. Al contrari, és perpetuar un model d’urbanisme especulatiu que ens ha dut a ser la quarta ciutat major de 20.000 habitants amb més pressió demogràfica.

Des de Crida Premianenca, diem prou. És hora de canviar el rumb.

1 de cada 10 habitatges, sense ús habitual

A partir de l’anàlisi dels consums elèctrics, 1.535 habitatges del municipi no tenen ús residencial:

• 537 habitatges estan completament buits

• 235 s’utilitzen menys d’un mes l’any

• 763 tenen un ús esporàdic

En un poble ofegat per la manca d’habitatge assequible, aquesta realitat és insostenible. Cal un cens d’habitatges buits ja, per saber què tenim i activar polítiques de mobilització del parc existent.

Un mercat dominat per l’especulació

A Catalunya, des del 2013, el 56% de les compres d’habitatge s’han fet al comptat, i el 15% per persones no residents. Més de la meitat dels habitatges registrats entre 2008 i 2020 han estat adquirits per empreses amb més de 8 immobles. Els preus del lloguer han augmentat un 60% des del 2015.

Construir més no és la resposta

Premià de Mar és el municipi més dens del Maresme i el quart, major de 20.000 habitants, a Catalunya. Les polítiques urbanístiques promogudes en les darreres dècades pels diferents governs municipals en mans de partits com el PSC i Convergència han estat clau per esgotar l’espai verd. Tot i amb aquests antecedents, l’equip de govern actual de JUNTS i ERC, segueixen defensant la possibilitat de promocions de nova construcció en les darreres grans parcel·les que queden, sense garantir habitatge realment assequible, serveis bàsics ni zones verdes. Construir més no garanteix accés a l’habitatge de joves, famílies nombroses o monoparentals o en situació vulnerabilitat. Només beneficia a promotors i especuladors. Cal una moratòria immediata a la nova edificació residencial.

Crida Premianenca diu NO a construir pisos a Transmesa i Metal·logènia

L’Assemblea de Crida Premianenca, reunida el passat 1 de març, va ratificar oposar-se al desenvolupament urbanístic de les parcel·les de Transmesa i Metal·logènia per construir-hi habitatge. Proposem mantenir la classificació actual que contempla el POUM vigent. En el cas de Transmesa, industrial i pel que respecte a la de Metal·logènia, terciària per acollir petit comerç o empresa.

Les Hortes de Ponent: recuperem el seu valor agrícola

També reclamem a l’Ajuntament que es treballi per recuperar l’espai de les Hortes de Ponent, retornant-lo a la qualificació urbanística prèvia d’ús agrícola i destinar una part a equipaments municipals. És una oportunitat per reconnectar el poble amb la seva terra i evitar l’especulació.

L’emergència d’habitatge agreujada pels pisos turístics 

L’emergència d’habitatge a Catalunya és una realitat cada cop més dramàtica, especialment accentuada pels alts preus del lloguer que dificulten l’accés a un habitatge digne per a moltes famílies. Aquesta situació es veu agreujada per la proliferació d’habitatges d’ús turístic, que redueixen el parc d’habitatge disponible per a residents i contribueixen a l’escalada dels preus. A Premià de Mar, on ja hi ha més de 80 llicències d’habitatge turístic, la pressió sobre el mercat immobiliari és insostenible. Aquesta saturació transforma els barris, en dificulta l’arrelament veïnal i alimenta processos de gentrificació que expulsen els habitants de tota la vida, convertint el dret a l’habitatge en un privilegi.

Veritable necessitat: espai verd, no volem més ciment

Premià només disposa de 5,58 m² de zona verda per habitant, quan la mitjana provincial és de 18,2 m². Hi ha només 1 arbre per cada 10 habitants, lluny de la mitjana de 3,8. No hi ha cap pla municipal per revertir aquesta situació.

Què defensem des de Crida Premianenca

        ✔️ Creació d’un cens d’habitatges buits

        ✔️ Moratòria d’habitatges turístics

        ✔️ Ordenança específica i sancionadora per usos irregulars

        ✔️ Creació d’una Oficina Municipal d’Habitatge

        ✔️ Aturada de promocions urbanístiques especulatives

        ✔️ Recuperació d’Hortes de Ponent com a sòl agrícola i d’equipaments

        ✔️ Planificació d’equipaments i serveis essencials

        ✔️ Espais verds com a pilar del futur urbanístic

No ensopeguem amb el mateix totxo

El model actual d’urbanisme ens condemna a un poble sense espais, sense accés a l’habitatge, sense futur per a la gent jove i treballadora.

A Premià, Prou Especulació!
Cal una mirada valenta, responsable i sostenible. Una nova manera de pensar el poble, al servei de qui l’habita, no de qui hi vol fer negoci.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.