“La necessitat d’una Casa de Cultura Popular a Premià” per Marta Cava

Ball de bastons, diables, capgrossos, gegants… Ningú no dubta de l’àmplia presència de colles de cultura popular al nostre poble. A tot això, hem de sumar-hi la Festa Major que aporta una major riquesa a la cultura i tradicions de la nostra vila.

Per mala sort, la presència de les diferents mostres de cultura només són visibles al poble dos cops l’any: pel Rebombori i per Festa Major. Cal que s’estableixi un vincle més estret entre la ciutadania i la cultura per tal que en siguin partícips també fora d’aquestes dates assenyalades al calendari.

Hi ha una manera ben senzilla de fer-ho i de la qual molts municipis catalans ja disposen, que permetria acostar i difondre la cultura i la Festa Major a tots els premianencs i premianenques: la creació d’una Casa de Cultura Popular.

Realment, és necessari aquest centre? Des del meu punt de vista, sí.

Per què? Cal disposar d’un centre d’acollida de totes les entitats i agents que tinguin alguna vinculació amb la cultura tradicional: ja sigui com a participants i organitzadors d’aquestes activitats, així com persones vinculades a la recerca, difusió o formació en aquest àmbit. 

I a on? A Can Manent, espai emblemàtic de la nostra ciutat i actualment espai on es troben les colles de De Bòlit, la coordinadora de colles de cultura popular, i que anteriorment acollia la biblioteca municipal. Seria un espai perfecte on desenvolupar aquest projecte per tal que fos el lloc de referència on trobar exposades totes les figures geganteres, on visitar una exposició amb les fotografies de Festa Major de l’any anterior, on la colla bastonera pogués assajar, on poder documentar-se sobre la història de les nostres tradicions o de la primera vegada que van arribar els pirates. Un espai polivalent que pogués acollir tant les figures, com els assajos, exposicions, documentació, xerrades, tallers del nostre patrimoni i que fos el centre neuràlgic de la Festa Major, durant, abans i després de la seva celebració. 

En resum, un espai obert a tots els premianencs i premianenques per acostar-los i fer-los partícips de la nostres tradicions, que formen part del nostre patrimoni.

One thought on ““La necessitat d’una Casa de Cultura Popular a Premià” per Marta Cava

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.