Crida proposa impulsar una experiència de gestió comunitària a la futura casa de la Festa i la Cultura Popular de Can Manent

Crida Premianenca considera que la conversió de Can Manent en la Casa de la Festa i la Cultura Popular brinda la possibilitat d’impulsar la primera experiència de gestió comunitària* d’un equipament municipal.

Durant el segon trimestre de 2019 es preveu donar inici a les obres de remodelació de la masia de Can Manent per convertir-la finalment en la Casa de la Festa i la Cultura Popular, segons les previsions de la regidoria de cultura que ens ha traslladat recentment en una reunió feta a petició de la Crida. Es tracta d’una reivindicació de fa molts anys d’entitats, colles i persones compromeses amb la cultura popular i tradicional, proposta que la Crida sempre ha compartit i defensat i que ara per fi veurà la llum.

Com no pot ser d’altra forma, el futur equipament serà usat i dinamitzat principalment per l’entitat De Bòlit! i les colles que agrupa i coordina, sense prejudici que pugui ser utilitzada per altres entitats del poble, i comptarà amb un espai museïtzat per a l’exposició de les figures festives, potenciant el vincle entre la ciutadania i la cultura popular i tradicional, que ja va molt més enllà de les dues grans dates assenyalades al calendari: Rebombori i Festa Major.

Creiem que el nou projecte ha de ser vist com a una oportunitat per apostar clarament per un model de gestió directa i autònoma de l’equipament per part del teixit associatiu que s’articula al voltant de la Festa i la Cultura Popular, posicionament que hem traslladat a De Bòlit! i les colles, al govern i que traslladarem al ple de desembre. En aquest sentit, cal recordar que al ple de gener de 2017 ja es va aprovar una moció de Crida per tal que el consistori conegués experiències de gestió comunitària d’equipaments de titularitat municipal per saber-ne més sobre el seu funcionament i fomentar-ne el model a Premià de Mar.

Alhora considerem que per fer realitat aquesta proposta cal que es donin un seguit de condicions que també plantejarem al ple: primer que es posi a l’abast de De Bòlit! i les colles que agrupa, la formació, assessorament i recursos per dissenyar un projecte de gestió comunitària de l’equipament, partint de la proposta que l’entitat hagi començat a elaborar; en segon lloc, que el conveni de gestió s’acompanyi d’un projecte de dinamització i pla d’usos consensuat amb el teixit associatiu i elaborat de forma participativa; en tercer lloc, que es garanteixi una dotació pressupostària suficient per al seu desenvolupament i, per últim, que l’ajuntament tingui voluntat de renunciar a la tutela i control que tradicionalment exerceixen sobre entitats i equipaments. En últim terme, es tracta de fer valdre que “públic” és tot allò que pertany a la comunitat, no al govern.

Per últim, i en un altre ordre de coses, al ple d’abril de 2017 es va aprovar una moció de Crida per a crear un centre i arxiu de documentació que posi a l’abast de la ciutadania tota la informació sobre la Festa Major com a expressió de cultura popular i que en salvaguardi la producció documental, en totes les seves manifestacions i en tots els seus suports, amb l’objectiu de fer divulgació del patrimoni documental i el testimoni de la memòria col·lectiva i organitzativa de la Festa. Pensem que el més coherent és ubicar l’esmentat arxiu també a Can Manent.

One thought on “Crida proposa impulsar una experiència de gestió comunitària a la futura casa de la Festa i la Cultura Popular de Can Manent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.