Què ha passat amb Can Sanpere al ple d’abril?

El 18 d’abril el govern portava a votació unes modificacions tècniques al projecte urbanístic de Can Sanpere, demanades per la comissió d’urbanisme de Barcelona. S’havia d’encarar així la fase final de tramitació abans de l’aprovació definitiva que ha de permetre l’expropiació. Cal recordar que aquest projecte havia estat aprovar inicialment amb els vots del govern (CIU i PSC) més el suport de Ciutadans i PP. La resta de grups de l’oposició, i en concret la Crida, vam votar-hi en contra, en considerar que el projecte no complia amb el resultat de la consulta popular realitzada el 2014, ja que renunciava al 100% públic i incloïa l’edificació de pisos a un part del sector, el conegut com a “edifici bufanda”, un conjunt de blocs que anirà de Gran Via al carrer de la Plaça, abraçant els blocs ja existents a aquella cantonada.

En aquesta ocasió, el nostre grup va decidir abstenir-se. Per una banda havíem votat en contra del projecte inicial i per tant era coherent votar-hi ara també en contra, però per altra banda consideràvem que, arribats a aquest put, la modificació del POUM aprovada pel govern amb el suport de PP i Ciutadans era l’única eina disponible per tirar endavant l’expropiació i passar de la propietat de Núnez y Navarro a la propietat municipal. Per això l’abstenció. ERC i la Coali van argumentar de forma similar i també es van abstenir. La sorpresa va ser que PP i Ciutadans van retirar el suport que havien donat inicialment al projecte i que el govern, en veure’s en minoria, també va decidir abstenir-se, cosa més que sorprenent quan es tracta d’un projecte que ells mateixos portaven al ple. En veure aquesta situació, des del nostre grup municipal vam oferir la possibilitat de fer un recés o traslladar el punt a un altre ple per tal de renegociar el sentit del vot i desencallar la situació. L’alcalde va declinar aquest oferiment i va optar per anunciar que s’aturava l’expropiació de Can Sanpere.

En aquest punt volem fer algunes consideracions:

  • Els principals responsables d’aquesta situació són els grups que havien donat suport al projecte i ara l’han retirat, és a dir, Ciutadans i el PP. Creiem que han actuat amb una frivolitat impròpia, sobretot si tenim en compte que no hi ha hagut cap canvi substancial al projecte que ells mateixos havien ajudat a tirar endavant fa pocs mesos.

  • En segon lloc, qui s’ha de fer responsable de la pèrdua de suports és el govern. Quan un alcalde porta un tema tan important al ple sense garantir ni negociar prèviament els suports no pot ell mateix abstenir-se i culpar a tots els altres de la situació. O bé és mostra de rebequeria i incapacitat negociadora: “Si no em doneu suport m’enfado i no s’expropia Can Sanpere”, o bé és mostra que no es creu el projecte i no el vol tirar endavant.

  • Des de Crida sempre hem ofert els nostres vots per complir amb el mandat de la consulta. El govern va preferir associar-se amb Ciutadans per incloure la construcció de pisos en una part del sector, s’ha demostrat la poca fiabilitat d’aquests socis, ara cal tornar a seure i negociar.

  • Amb voluntat de desbloqueig, des de Crida ens oferim a parlar amb el govern. En aquest diàleg posem dues demandes sobre la taula:

    1. Que s’elabori un pla econòmic per executar l’expropiació i conversió de Can Sanpere en zona verda i equipaments. Els informes d’intervenció econòmica, recentment elaborats, confirmen el que hem defensat els darrers anys: cal planificar la inversió, calanderitzar-la i prioritzar-la davant altres despeses, cosa que el govern no ha fet fins ara, optant per inversions com l’obertura de carrers a les Hortes de Ponent i posant en risc la viabilitat del projecte

    2. Que s’iniciï el procés de definició dels usos de Can Sanpere i es faci un nou pla d’equipaments que contempli Ca l’Escoda i Can Sanpere com a edificis centrals de la ciutat que poden aglutinar múltiples serveis i alliberar molts altres espais. Cal abandonar la improvisació, planificar els serveis necessaris a llarg termini i incloure alguns dels equipaments llargament reclamants i molt necessaris per a Premià, com són la segona escola bressol, el centre de dia per a gent gran i un ateneu de gestió comunitària on totes les entitats del poble hi tinguin cabuda i puguin desenvolupar dignament la seva tasca social i cultural.

Creiem que un projecte estratègic i tan important per a Premià requereix que els grups polítics seiem a negociar i arribem a consens, a la Crida hi estem disposats.

Crida Premianenca acorda garantir l’expropiació de Can Sanpere i seguir amb la lluita pel 100% públic i els usos comunitari

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.