Crida Premianenca acorda garantir l’expropiació de Can Sanpere i seguir amb la lluita pel 100% públic i els usos comunitaris

L’assemblea de Crida ha decidit en una assemblea extraordinària assegurar al ple de maig els suports suficients per desbloquejar la situació urbanística de Can Sanpere i garantir-ne l’expropiació. 

A la Crida optem per consolidar les victòries assolides pel moviment popular: l’obtenció de tot el terreny de Can Sanpere mitjançant l’expropiació, sense implicar la urbanització d’altres espais del municipi, i la protecció patrimonial de la fàbrica com a Bé Cultural d’Interès Local. Alhora creiem que és moment d’iniciar una nova etapa de lluita per garantir el 100% públic i els usos socials, culturals i comunitaris en el futur Can Sanpere, abordant simultàniament la protecció de la resta de parcel·les encara sense urbanitzar al municipi: Transmesa, Metal·logènia i les Hortes de Ponent.
1)Situació actual: al passat ple d’abril es portaven a aprovació modificacions tècniques al projecte urbanístic de Can Sanpere exigides per la comissió d’urbanisme de Barcelona (Generalitat) per tal de validar l’aprovació definitiva que permetria iniciar el procediment d’expropiació. Però en un acte d’absoluta irresponsabilitat política Ciutadans va retirar el suport al govern posant en risc el projecte i exposant l’ajuntament a assumir noves indemnitzacions sense obtenir res a canvi. 
Recordem que el planejament inicial va ser aprovat el juny de 2017 amb els vots del govern (CIU i PSC) i el suport de PP i Ciutadans. La Crida ens hi vam oposar per considerar que el planejament obria la porta a la construcció d’un edifici d’habitatge privat com a moneda per a sufragar parcialment l’expropiació, contradient el mandat de la consulta de 2014. No obstant això, un cop transcorregut tot el procediment administratiu, el bloqueig del projecte comporta riscos que ens situen en un nou escenari. 
2) Perills: arribats a aquest punt del procés, si el projecte s’encalla, podem trobar-nos amb diferents conseqüències desfavorables pel municipi:
  • Deixar a l’aire l’expropiació i obrir la possibilitat d’un nou acord a la baixa que impliqui permutes amb altres espais o una major edificació a Can Sanpere.
  • Permetre a Núñez y Navarro reclamar noves indemnitzacions al consistori per la suspensió de les llicències d’enderroc i construcció derivades de l’aprovació del planejament urbanístic que inclou també la protecció com a patrimoni de part de la fàbrica.
  • Possibilitar que NyN acabi tombant via judicial també els edificis protegits (BCIL) que ara no pot enderrocar.
Des de Crida sempre hem tingut molt clar de quina banda estem davant NyN i que, malgrat no compartir el planejament urbanístic del govern, l’actual batalla té com a principal objectiu passar de la titularitat privada a la titularitat pública de Can Sanpere. 
3) Garantir les victòries assolides i exigir el compliment d’allò promès: Per això assumim l’aprovació d’aquest tràmit, perquè no volem donar cap possibilitat a què s’aturi l’expropiació, possibilitant carregar amb costos sense obtenir beneficis, ni podem permetre que el projecte depengui de càlculs partidistes del grup municipal de Ciutadans.
Tenim perspectiva històrica i som conscients que venim d’una lluita de dècades protagonitzada pel veïnat de Premià, optem així per consolidar les victòries: l’obtenció de tot el terreny de Can Sanpere mitjançant l’expropiació, sense implicar la urbanització d’altres espais del municipi, i garantint la protecció patrimonial de la fàbrica com a Bé Cultural d’Interès Local, sense per això renunciar a la lluita pel 100% públic.
Reclamem ara un compromís inequívoc amb l’expropiació. Els darrers anys hem denunciat reiteradament la manca de planificació econòmica per part del govern, que ha prioritzat altres inversions posant en risc la viabilitat de l’expropiació. El desbloqueig de la situació ha d’anar acompanyat de la inclusió d’una partida pressupostària als comptes del proper exercici que permeti assumir el cost de l’expropiació. 
4) Iniciar un nou cicle de lluita: El nostre vot no és un aval a l’edifici bufanda, no és un aval a vendre sòl públic per ampliar una escola concertada, no és un xec en blanc.
Tot i que l’expropiació es fa de la parcel·la de Can Sanpere en la seva totalitat, el govern proposa una reserva d’un 10% de l’espai per uns 50 habitatges privats i una reserva d’equipament sobre l’escola Assís que podria ser per a una possible ampliació del centre a costa de part del futur parc públic. Fets que es podrien dur a terme un cop realitzada l’expropiació si no es dóna una nova majoria política, un govern de canvi, i no hi ha una oposició forta des del carrer, que acabi de garantir el 100% públic pel qual lluitem fa temps. Per això sabem que hem de continuar la reivindicació sense abaixar la guàrdia i que l’aprovació d’aquesta setmana és només la primera parada.
Ara només canviem les coordenades de lluita, comencem una campanya per garantir que el 10% que el govern vol convertir en pisos privats sigui espai verd o habitatge de lloguer socialiniciem també una batalla pels usos: no volem places de plàstic ni ciment, no volem zones verdes de cartró ni equipaments que siguin dependències administratives, sinó equipaments culturals, zones de vida: com un nou mercat, la segona escola bressol, el centre de dia i un ateneu de gestió comunitària. Usos que hauran de ser decidits en un procés participatiu obert a tota la ciutadania, on l’experiència d’autogestió que ha nascut a la fàbrica els darrers cinc anys hi ha de tenir un paper central i on la decisió ha d’emanar d’un mandat popular. 
Per últim, alliberem així energia per abordar la protecció de la resta de parcel·les encara sense urbanitzar al municipi: Transmesa, Metal·logènia i les Hortes de Ponent.
Ho farem des del carrer i la institució.
Cap al 100% públic la primera parada és garantir l’expropiació.

2 thoughts on “Crida Premianenca acorda garantir l’expropiació de Can Sanpere i seguir amb la lluita pel 100% públic i els usos comunitaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.