Quatre mesures per transformar l’IBI de Premià en un impost més just i redistributiu

El grup municipal de Crida Premianenca ha traslladat al govern quatre propostes de modificació de les ordenances fiscals de 2019, amb l’objectiu principal de regular l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) d’una forma més justa i progressiva. Es tracta de les següents mesures:

 

1.Crear un tipus especial d’IBI més elevat que haurien de pagar només el Port comercial i grans comerços (principalment supermercats), beneficiant al petit i mitjà comerç. Amb nova recaptació provinent d’aquesta mesura realitzar les següents tres propostes:

2.Ampliar i millorar les ajudes a l’IBI perquè arribin realment a les persones en situació econòmica desafavorida i crear noves ajudes per a col·lectius específics que tenen dificultats per pagar el cost de l’habitatge: gent gran, joves, aturats, famílies monoparentals, etc. (sempre amb criteris de renda). Així com crear ajudes per a propietaris que ofereixi els seus immobles a través d’una borsa de lloguer social.

3.Millorar les bonificacions de l’IBI per a famílies nombroses, augmentant les bonificacions més elevades des del 50% actual fins a un 90%, establint diversos percentatges de bonificació segons la renda i situació familiar.

4.Augmentar les bonificacions als habitatges que instal·lin sistemes d’estalvi energètic (des del 25% actual a un 50% del rebut)

Actualment, aquestes propostes estan sent estudiades pels tècnics d’hisenda de l’Ajuntament i negociades amb la resta de grups polítics del consistori.

 

De forma més detallada podem dir que la principal mesura proposada consisteix en la creació d’un tipus especial més elevat de l’IBI que només haurien de pagar el Port comercial, supermercats i grans comerços. Es tracta per tant d’una mesura que comparativament beneficia al petit i mitjà comerç i que alhora permet augmentar la recaptació i destinar nous recursos a necessitats socials.

La legislació actual permet que en els immobles d’usos no residencials (comercial, industrials, turisme, etc.) es pugui aplicar un tipus diferenciat més alt, que hauran de pagar el 10% com a màxim dels immobles que per cada ús tinguin el valor cadastral més elevat. En aquest cas, des de la Crida es proposa la creació d’un tipus especial per a usos comercials, ara bé, per limitar el percentatge de finques afectades, la llei permet fixar un mínim del valor cadastral a partir del qual s’aplicarà aquest tipus diferenciat, d’aquesta manera es pot “afinar” el nou tipus perquè només afecti les grans superfícies comercials.

Creiem que a causa de l’impacte negatiu sobre el medi ambient, la mobilitat i el petit comerç que té la proliferació de supermercats, en especial la construcció del centre comercial del Port, és just que assumeixin una major càrrega impositiva en benefici del conjunt de la població, ja que els nous ingressos provinents de la mesura permetrien, entre d’altres, millorar les ajudes i bonificacions de l’IBI a la gent treballadora.

En especial considerem convenient ampliar i flexibilitzar els criteris de concessió de les ajudes al pagament de l’IBI per a famílies en situació econòmica desfavorable. L’any 2017 a Premià de Mar només es van donar 11 ajudes i de 20.000 € disponibles només se’n van gastar 1.497, això es deu a que actualment els requisits que es demanen per poder optar a l’ajuda són massa estrictes, especialment el valor cadastral màxim que pot tenir l’immoble de propietat per poder demanar l’ajuda, establert actualment en 75.000 €. En aquest sentit defensem que s’augmenti perquè més persones entrin en els barems.

Alhora és pertinent explorar la creació de noves línies de subvenció per a altres supòsits, o almenys millorar les bases existents introduint nous criterispersones majors de 65 anys, joves, aturats, famílies monoparentals, etc. (Sempre mantenint també criteris de renda) i concedir ajudes-incentiu a aquelles persones propietàries que ofereixin habitatges a una borsa local de pisos que es puguin destinar a lloguer social [una d’entre les moltes altres mesures i polítiques d’habitatge que s’haurien d’impulsar]

Per altra banda, actualment les famílies nombroses de Premià gaudeixen d’una bonificació del 50% a la quota íntegra de l’IBI, sempre que l’immoble de què es tracti tingui un valor cadastral inferior a 125.000 euros i constitueixi l’habitatge habitual de la família. Es tracta d’una regulació basada només en un únic percentatge i topall de valor cadastral i per tant és una mesura poc progressiva (una família nombrosa “rica” es beneficia igual que una de “pobra”). És per això que des de Crida proposem establir diferents percentatges de bonificació segons la renda i situació de cada família nombrosa, com ja fan altres municipis, augmentant fins al 90% les bonificacions més altes (màxim que permet la llei) per a les famílies en situació econòmica més vulnerables.

Per últim, proposem augmentar la bonificació als béns immobles en els quals s’hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, sense estar obligats a fer-ho per la normativa urbanística o les ordenances municipals. Actualment aquesta bonificació és del 25% a Premià de Mar però la llei estableix que pot ser de fins al 50%, que és el percentatge que proposem com a incentiu important per augmentar la instal·lació de sistemes que permetin estalviar energia. Aquesta mesura hauria d’anar acompanyada d’una campanya municipal de sensibilització i foment de l’estalvi energètic i les energies renovables.

Cal tenir present que Premià de Mar és el poble amb la despesa pública per habitat més baixa del Maresme, això provoca que tinguem uns serveis públics i equipaments insuficients (educació, cultura, neteja, etc.) i alhora manca de recursos per atendre necessitats socials (molt especialment l’emergència habitacional), per tot això una fiscalitat progressiva que doti les arques municipals de més recursos és essencial per garantir la justícia social i la igualtat d’oportunitats. En aquest sentit, des de Crida fa temps que treballem en una reforma global de les ordenances fiscals de Premià. Els darrers anys hem proposat i aconseguit introduir canvis en diversos preus públics com el de l’Escola Bressol, per fer-los més accessibles a les persones amb menys recursos, ara abordem la reforma de l’IBI i properament presentarem altres mesures per assolir una fiscalitat justa. 

One thought on “Quatre mesures per transformar l’IBI de Premià en un impost més just i redistributiu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.