Una taxa d’escombraries que es pagui segons criteris socials i de reciclatge

Una taxa d’escombraries amb tarificació social i bonificació per reciclatge, principal novetat entre les propostes de Crida Premianenca a les ordenances fiscals d’enguany.

-Crida premianenca hem fet arribar les nostres propostes de modificació a les ordenances fiscals (la regulació municipal d’impostos, taxes i preus públics).

Mantenim propostes d’anys anteriors, com un IBI més just, verd i redistributiu, o millores en els preus públics de l’Amistat, l’Escola de Música i la Bressol per fer-los serveis més accessibles a tothom.

Però també hi hem afegit noves demandes com per exemple:
1- Modificar la taxa d’escombraries per fer-la flexible segons dos criteris. Per una banda tarificació social: pagar més o menys segons la renda, el valor cadastral i la situació familiar. Per altra banda començar a incorporar criteris de reciclatge, per exemple inspeccions voluntàries per comprovar que se separa en totes les fraccions. Es tracta d’un model que ja funciona a ciutats com Sabadell.
Simultàniament creiem que cal iniciar l’estudi de nous sistemes de reciclatge, com el porta a porta o nous sistemes de contenidors, que permetin pagar exactament segons allò que es genera. Com ja passa a poblacions del nostre entorn com Argentona.

2- Crear una taxa per a la inspecció d’habitatges desocupats. Que es pagaria només en cas de verificar que s’és propietari d’un habitatge permanentment desocupat sense justificació. L’objectiu d’aquesta nova taxa seria facilitar el cens d’habitatges buits per tal de mobilitzar-los.

3- Crear una taxat per a l’ocupació de la via pública dels caixers automàtics situats a l’exterior dels bancs.

Malgrat tot, un cop més el govern ha mostrat la poca predisposició al diàleg, no donant marge al debat i rebutjant per ara totes les propostes de Crida i de la resta de l’oposició. Es per això que creiem necessari un debat més profund entre el conjunt de forces del consistori, i un treball conjunt de les forces d’esquerres per introduir criteris socials, d’igualtat en l’accés al serveis públics i ambientals en els impostos, taxes i preus públics del municipi.

Imatge de la Plataforma per a una fiscalitat justa, ambiental i solidària.

One thought on “Una taxa d’escombraries que es pagui segons criteris socials i de reciclatge

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.