Crida Premianenca davant els pressupostos 2019 de l’Ajuntament de Premià de Mar

Crida Premianenca considerem que el pressupost 2019 presentat pel govern de PdeCat i PSC-PSOE segueix en la línia continuïsta de no implementar polítiques valentes, especialment en tot allò que té a veure amb l’atenció a les persones i la resolució de les necessitats i emergències socials que patim actualment al municipi. El pressupost ni tan sols contempla la incorporació de partides per a les mocions aprovades en el ple durant el darrer any i que s’han de dur a terme per mandat democràtic, fet que ja considerem molt preocupant.

Tanmateix, des del grup municipal de Crida Premianenca considerem que com a oposició hem de ser constructius i oferir propostes per necessitats que Premià de Mar té i que aquest pressupost no resol.

El pressupost segueix sent el d’un municipi, Premià de Mar, amb la despesa per habitant més baixa del Maresme, fet que repercuteix en uns serveis públics raquítics i en una manca de projectes estratègics al municipi. Amb una major inversió en projectes i polítiques centrades en les persones podríem revitalitzar un poble pràcticament convertit en dormitori i que té greus problemes en diversos àmbits. És paradigmàtic el cas de l’habitatge, amb la manca d’habitatge social i els preus disparats al municipi, el govern només destina 1€ per habitant en polítiques d’habitatge i no tira endavant propostes aprovades pel ple en forma de moció.

El pressupost de Crida Premianenca certament no s’assemblaria gaire al presentat pel govern de PdeCat i PSC-PSOE però pensem que és important compartir amb el govern les nostres propostes amb voluntat de construir consensos. Les llistem de manera sintètica a continuació, a partir de la informació extreta en el document de treball que hem fet arribar al govern, en 8 eixos clau:

1. Pla de xoc contra l’emergència habitacional: destinar més recursos per a l’àrea d’habitatge, fer un cens d’habitatge buit i rehabilitar el parc d’habitatges, entre d’altres.

2. Reforçar polítiques d’ocupació i model productiu: iniciar estudis per replantejar el paper del polígon i per generar nova activitat econòmica al municipi (viver empresarial i d’economia social).

3. Serveis socials: reforçar el personal de serveis socials per millorar atenció de situacions complexes. També cal fer un impuls a l’àrea de gent gran i plantejar l’estudi de projectes com el centre de dia.

4. Política cultural: instituir una programació de carrer estable i afrontar la creació de nous centres culturals i comunitaris en emplaçaments com el Segle o el Crit, per posar alguns exemples.

5. Gènere: cal dotar de partides amb perspectiva de gènere en les diferents àrees, per tenir així una actuació transversal. Actualment tenim una visió molt parcial amb un àrea molt petita dedicada a aquest tema.

6. Cooperació internacional: en una situació tan greu com la que tenim al Mediterrani, actualment l’àrea de cooperació només té un 0,07% del pressupost, quan segons Nacions Unides caldria dedicar-hi deu cops més recursos.

7. Educació: cal augmentar recursos i places al centre obert, segona bressol, reduir preus a l’escola de música i, d’altra banda, dedicar recursos a projectes educatius de ciutat amb recursos per als i les mestres on hi puguin participar totes les escoles.

8. Urbanisme i territori: impulsar una auditoria externa del servei de neteja. D’altra banda, dedicar recursos a processos participatius per planificar els pocs terrenys lliures que queden així com els usos de Can Sanpere.

2 thoughts on “Crida Premianenca davant els pressupostos 2019 de l’Ajuntament de Premià de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.