No de Crida a uns pressupostos “mancats d’ambició social, ecològica i comunitària”

El govern aprova els pressupostos amb el vot a favor de Ciutadans, uns comptes que com va dir el portaveu d’aquest grup “tienen sello naranja”.

Crida Premianenca ha tornat a afrontar l’elaboració dels comptes de forma propositiva: fent arribar al govern un llarg llistat amb més de 90 propostes centrades en quatre àmbits: salut pública, drets socials, ecologisme i enfortiment comunitari. Moltes d’elles en la línia de les 150 mesures ja presentades ala taula del Pacte per a la Reactivació Social i Econòmica de Premià de Mar.

Segons la formació municipalista, alguns dels elements proposats s’han incorporat al pressupost, com per exemple la naturalització de la zona de dunes de la platja de llevant, el pla local de seguretat, crear un cicle estable d’arts escèniques al carrer o la primera Fira de la infància i joventut de Premià, entre d’altres. Però també és cert que algunes propostes que el govern diu haver incorporat no es troben al pressupost, com per exemple augmentar els ajuts al lloguer per a joves.

Altres de les propostes presentades per Crida han rebut “bones paraules i compromisos genèrics” per part del govern però cap concressió econòmica, com la creació d’una xarxa de mediació intercomunitària, el procés per decidir el futur del polígon industrial o l’ordenança per inspeccionar habitatges turístics. 

Les propostes de Crida veritablement incorporades pel govern només representen un 0’7% del pressupost no compromès, 50.000€ sobre uns 6,5 milions.

Per altra banda, fins al dia abans del Ple no ha estat possible realitzar una trobada entre el govern i Crida Premianenca. Tot plega una nova enganyifa que ben poca ajuda a la població en general i que torna a constatar la incapacitat o desinterès real de l’equip de govern per consensuar res clarament important del pressupost municipal amb bona part de l’oposició. Només troben afinitat amb el grup de Ciutadans, qüestió per dedicar-hi una article, més endavant.

Des de Crida i una vegada més fem publiques les nostres propostes prioritàries que considerem que haurien de contenir un pressupost municipal que pretengui veritablement lluitar contra les desigualtats socials i complir amb els compromisos adquirits amb la població i que queden fora de la proposta que fan Junts-PDCat i PSC.

Molt preocupant que un dels municipis més grans del Maresme encara no disposi d’una segona escola bressol. També és vergonyós que l’Ajuntament no compleixi amb el mandat popular (i amb el que diu el POUM aprovat) i no expropiï Can Sanpere.

També considerem cabdal dotar el pressupost de la proposta d’una futura Casa de la Dona. Cal impulsar polítiques reals i efectives a nivell local amb perspectiva de gènere i aquestes han de tenir partida econòmica important, per contra el govern manté el pressupost d’igualtat congelat.

Per altra banda creiem fermament que els entorns escolars i carrers sobre Gan Via requereixen de pacificació viària. Cal construir un municipi més segur i amable, principalment amb la gent grans i els més menuts.

Un altre capítol imprescindible sempre, però encara més en aquest temps post pandèmia, és el de les polítiques d’habitatge. Premià de Mar precisa de manera urgent l’activació d’una oficina municipal d’habitatge que s’ocupi del cens de pisos buits, ordenar l’habitatge turístic. En l’àmbit més social de l’habitatge també fem tard en la creació d’un equip tècnic d’intervenció municipal a cavall entre serveis socials i habitatge perquè intervingui en casos de desnonaments o ocupació, tal i com ja disposen altres ajuntaments de Catalunya. També ens cal reservar, en cada pressupost, partides per anar creant un parc públic d’habitatges que faciliti l’accés a un habitatge digne, sobretot en aquells casos greus amb els que treballen els serveis socials, [i que s’ha vist a d’altres països és una de les maneres més efectives de regular el preu del mercat de lloguer].

Tampoc hem trobat en el pressupost cap partida concreta que fomenti la participació ciutadana respecte temes com la creació de taules de barris, revisió participada del Pla local d’equipaments, etc. Respecte l’àmbit de la gent gran, també Premià de Mar és una municipi mitjà sense cap centre de dia amb capacitat important que eviti la mobilitat cap a altres municipi i millori la qualitat en l’atenció a aquest sector de la població, principalment en aquells casos on hi ha manca d’un bon entorn familiar que garanteixi les cures necessàries i que eviti la institucionalització de la gent gran les 24h del dia.

Podem relatar una llista inacabable de propostes que creiem que mereixen un espai en el pressupost municipal, però acabem amb tres darreres idees com la creació d’un Pla local d’inclusió social. Actualment existeix una situació de suspenció del servei dels educadors de carrer, en un moment on la seva tasca és clau en els barris premianencs.

També cal reformular l’àrea de cooperació. Tenim el seu pressupost congelat de fa temps i li manquen millors accions perquè arribin ajuts als seus destins. Tampoc voldríem deixar de reclamar partida econòmica per apostar per més i millor transport públic en un municipi dormitori on la majoria de premianencs treballen o estudien dins l’àrea metropolitana i ens mouen ens un transport públic molt millorable.

És per totes questes mancances i per aquelles elements polítics que ens allunyen del govern que Crida ens hem oposat a la proposta de pressupost i hem reclamat valentia al nou alcalde. Fins ara hem notat un canvi en el to i bones paraules però amb això no fem, volem polítiques valentes per atendre la població de Premià de Mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.