Agenda Premià 2030. Fem de Premià una ciutat sostenible.

Crida Premianenca presenta al ple de maig una moció per impulsar una Estratègia Integral de Sostenibilitat, l’Agenda Premià 2030.

Volem convertir Premià en Ecociutat:  el canvi climàtic és el problema més greu de la humanitat, com denuncien milers i milers de joves arreu del planeta en les marxes del 15-M climàtic, i, en canvi, pocs governs han decidit enfrontar-s’hi de debò amb totes les eines que s’haurien de posar en pràctica ja.

Des de Crida pensem que als municipis ens pertoca una part important de la tasca, per això creiem que hem d’actuar potenciant noves formes econòmiques i amb quatre grans línies de treball:

 1. Millorar la gestió de residus amb sensibilització, més punts de recollida i proves pilot de recollida porta a porta, i bonificacions de la taxa d’escombraries amb criteris tant de bon reciclatge com de renda. L’objectiu final és tendir cap al residu zero.
 2. Crear un Pla de transició energètica que inclogui la producció d’energia renovable als equipaments municipals, i mesures de foment per a la instal·lació de sistemes d’estalvi i producció domèstica d’energia verda.
 3. Protegir l’entorn natural i la fauna i flora autòctona, amb un catàleg d’espècies autòctones i programa de protecció, i creant un parc agrari-forestal a ponent que actuï de corredor biològic entre el mar i la  Serralada Litoral.
 4. volem una mobilitat centrada en les persones. El vehicle privat és un model obsolet insostenible a mig termini, alhora que substituir-lo és essencial per a millorar la qualitat de l’aire i la contaminació acústica. Per això creiem que és moment de finalitzar la pacificació del casc antic i abordar la creació de nous espais per a vianants per sobre la Gran Via.

Per aquest motiu hem presentat al ple de maig una moció que aposta per impulsar una Estratègia Integral de Sostenibilitat, l’Agenda Premià 2030, i proposa crear una comissió tècnica formada per persones expertes en l’àmbit de la sostenibilitat, el medi ambient, les energies renovables i el tractament de residus (nomenats pels partits, tècnics de l’Ajuntament i persones expertes independents).

Aquesta comissió tindrà l’encàrrec de treballar principalment en dues de les línies exposades: la transició energètica i l’estratègia de residu zero. En concret proposem els següents encàrrecs inicials:

 1. Realitzar una auditoria externa de l’actual sistema de recollida i tractament de residus.
 2. Comprometre’s a desenvolupar accions locals de prevenció de residus i de reducció de la fracció resta que concretin els objectius generals de l’Estratègia Catalana Residu Zero.
 3. Estudiar la viabilitat tècnica i econòmica de la implantació d’una prova pilot del sistema PaP a una o diverses zones urbanes de Premià que per les seves característiques demogràfiques i de densitat de població siguin idònies per a la implementació del model.
 4. Estudiar la implantació de la recollida “porta a porta” comercial de les fraccions orgànica, envasos lleugers, paper i cartró, vidre i fracció resta a tots els comerços i grans generadors del municipi que contempli la implantació d’una taxa justa en la qual cada establiment pagui en funció del tipus i la quantitat de residus que generi.
 5. Estudiar la contenització existent (disponibilitat de contenidors per a la recollida selectiva) i modificar, si s’escau, el nombre i ubicació dels contenidors per tal que cap ciutadà s’hagi de desplaçar més de 100 metres per dipositar els residus de forma selectiva.
 6. Estudiar la millora de la fiscalitat local dels residus, incloent més incentius a la taxa de brossa per separar els residus, i repartint els costos de la gestió de residus de forma més equitativa entre els ciutadans i les activitats econòmiques.
 7. Realitzar una campanya informativa sobre la gestió de residus, en què s’informi als veïns de la situació actual (resultats, cost del servei, etc.) i dels mitjans que l’Ajuntament posa a disposició dels veïns per tal de facilitar el reciclatge dels residus.
 8. Crear una Oficina Municipal de l’Energia. Amb les següents funcions:
  1. Fer un estudi dels recursos renovables disponibles (Mapa de Recursos) i del potencial de generació local.
  2. Realitzar una auditoria de les instal·lacions d’Energia Renovable actuals (municipals i privades).
  3. Fer una anàlisi de la demanda en edificis/equipaments/serveis municipals.
 9. Impulsar un Pla d’Autonomia Energètica Participatiu Municipal per avançar cap a la transició energètica. Estudiar com promourem l’estalvi energètic i l’autogeneració, tanta a nivell d’Ajuntament com individual i col·lectiva, a partir d’instal·lacions basades en energies renovables, augmentant el nivell d’autosuficiència energètica en el conjunt del municipi.

2 thoughts on “Agenda Premià 2030. Fem de Premià una ciutat sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.